6 maj: Vitklädde Ragnar Gunnarsson gör 2-0 förbi Abrahamsson i Johanneshofs mål.

Hammarby IF fyllde 20 år och det firades den 10 mars på Pelikan, då på Hornsgatan 1. Samtidigt bildades Sällskapet Hammarby-Veteranerna med Eric Ohlson som ordförande.
  Förtjänstmedaljer i guld delades då ut till N Hansson, John Magnusson och Karl Fridolf Bodin, och i silver till Eric Ohlsson, Valdemar Pettersson och Fritz Björkqvist.
  Under året arrangerade föreningen såväl DM på skridsko som 30 km skidor. Dessutom stod man som värd för SM i hastighetsåkning på skridskor. Gustaf Wiberg satte nytt svenskt rekord på 5 000 m.
  Ny ordförande i föreningen blev Gerhard Magnusson. Övrigt i styrelsen: Axel Åström, sekreterare, John Magnusson, kassör, Fritz L. Björkqvist, Eric Ohlson, Harry Thorén, Oscar Andersson, Knut Almström och Nils Johansson. Suppleanter O Hansen och C Hansson.
  Ekonomin var ok. Föreningen innehade närmare 50 000 kronor i kassan och medlemstalet gick från 208 till 369 under året.

Skrivet om Hammarby

Den olympiska arenan Artikel om Stadion i Supportrarnas Matchprogram 203 - 23 september 2021.

1917 års mästerskapsmedaljer:

SM

Silver (2): Rodd: utriggad fyra. Skridsko: Helge Björk, 500 m
Brons (4): Skridsko: Gustaf Wiberg, 10000 m, 1500 m, 5000 m, totalt

DM

Silver (3): Cykel: 100 km lag (E Rydberg, E Andersson, Gustav Rydberg). Rodd: utriggad fyra. Skridsko: Helge Björk, 500 m
Brons (4): Cykel: 10 km lag (Gustav Rydberg, Jansson, E Rydberg). Skidor: lag. Skridsko: Gustaf Wiberg, 500 m, 5000 m

Junior-SM

Guld (1): Skridsko: Robert Andersson, 10000 m
Silver (2): Skridsko: Helge Björk, 5000 m, totalt
Brons (3): Skridsko: Gunnar Andersson, 500 m, Helge Björk, 10000 m, 1500 m

Bandy

En lagbild från den här tiden. Foto: OSCAR NORBERG. Ur Hammarbys arkiv.

14 januari: Frykman i Djurgården gör 1-0 på en snöig kanalplansis.

21 januari: Hammarby slog ut Västerås SK ur SM med hela 7-0.

21 januari: Situation från Västeråsmatchen.

28 januari: Match i SM mot Djurgården.
Hammarby kvalificerade sig ånyo till SM där man bland annat spöade Västerås SK med hela 7-0.
  Därefter blev det samma visa som året förut, förlust mot Djurgården.
  Hammarby hade det här året cirka 60 medlemmar som spelade bandy i tre olika lag, A-, B- samt juniorlag.

SM

170121 (kvalomg, Hammarby IP)
Hammarby-Västerås SK 7-0 (2-0)
1-0 4 Ragnar Gunnarsson, 2-0 20 Karl Eriksson, 3-0 47 Ragnar Gunnarsson (B Broman), 4-0, 5-0 klungmål, 6-0 Allan Karlsson, 7-0 E Söderberg
Domare: Hr Sundstedt
Publik: mycket talrik
Om matchen: Västerås spelade bra i en ganska jämn första halvlek men lyckades inte utnyttja målchanserna. Hammarbys Ragnar Gunnarsson och Karl Eriksson bäst. Publiken fick ”helt Grönköpingsmässigt stå långt in på planen” och hindra spelarena. Målvakten Håhlenius fick goda vitsord men också skarp kritik i DN för sitt publikspel, att han pratade med publiken i stället för att slänga ut bollen. ”Hr Håhlenius bör laga att han får språka med sina bekanta i veckorna och inte just när det är som mest livligt under matcherna”.

170128 (1 omg, Östermalms IP)
Djurgårdens IF-Hammarby 3-1 (1-0)
1-0 3 Pagel, 2-0 55 KG Karlsson, 3-0 72 Pagel, 3-1 77
Domare: K E Holm
Om matchen: Hammarby nästan jämspelta med ett Djurgården som hade svårt att få ihop fullt lag. Dock var man nästan livrädda att skjuta (förutom Gunnarsson som sköt i tid och otid). DIF hade ett mål till inne i slutet av första halvlek, men domaren menade att tiden var ute. Hammarby kom lite närmare mot slutet men lyckades bara göra ett mål

DM

170114 (Hammarby IP)
Hammarby-Djurgårdens IF 1-4 (0-2)
0-1 Götrik ”Putte” Frykman, 0-2 Karlsson, 0-3 Karlsson, 0-4 Öhman, 1-4 Ragnar Gunnarsson
Domare: Nils Runeborg
Publik: ganska talrik
Om matchen: Djurgården överlägset men ganska ineffektiva. I paus sopade de lokalpatriotiska söderborna bara bort den nedfallande snön framför Djurgårdsmålet. DIF-kaptenen hotade därför med att inte ställa upp i andra, en halvlek som blev beytdligt jämnare spelmässigt. Det är oklart om det här verkligen var en DM-match. Bara en källa nämner det.

Träningsmatcher

170107 (Hammarby IP)
Hammarby-IFK Uppsala 2-9 (0-4)
Mål, Hammarby: E Söderberg, Karl-Erik Uppsala: Woodzack 4, Sune 2, Nisse Hofvander, Almkvist, Bohlin
Publik: 500
Om matchen: Uppsala fullkomligt överlägset. Hammarby var knappt värda sina två mål. Håhlenius mycket bra i kassen

170211
Västerås SK-Hammarby 4-2 (3-2)
0-1, 1-1 Erik Reuter, 2-1 E Johansson, 2-2, 3-2 Erik Reuter, 4-2 Månsson
Om matchen: VSK fick revansch från SM. Hemmalaget verkade mest intresserat av att vinna

Hammarby-Sirius 5-3 (3-3)
0-1 Svanström (K Jansson), 1-1 Einar Sundberg, 2-1 Karl Eriksson, 3-1 Karl Eriksson, 3-2 R Knutsson, 3-3 R Knutsson, 4-3 John Eriksson (B Broman), 5-3 Karl Eriksson
Domare: Bo Lindeberg
Publik: rätt fåtalig
Om matchen: Sirius var överlägset passningsmässigt och det var ett under att Hammarby vann. Det berodde mycket på all snö som fanns på plan, och på en storspelande Håhlenius.

Juniorserien

1702?? Swithiod-Hammarby 7-2 (Hammarbys målman tog inte ett enda skott)

Cykel

Hammarbys cyklister ”härjade detta år vilt i prisprotokollen vid tävlingar landet runt”.

2. Söderbrunns IS, 19 p
3. Hammarby, 32 p (5. Gustav Rydberg 18.13, Jansson 18.47, E Rydberg 18.53)

100 km, lag, 170902, Östermalms IP-Bålsta-Östermalms IP

2. Hammarby, 20 p (4. E Rydberg 3.26.58,2, 5. E Andersson 3.27.16,2, 11. Gustav Rydberg 3.35.28,6)

Järva71062-232

Hammarbys lag. Bild från Hammarby Fotboll.

1 juli: Per Gösta ”PG” Nilsson mot norska mästarna Frigg i Oslo. Bild från Hammarby Fotboll.

12 augusti: Den här bilden visar troligtvis Gustaf ”Måsen” Björks 1-0-straff mot Sirius i SM. Bild från Hammarby Fotboll.

12 augusti: Hammarby i anfall. Bild från Hammarby Fotboll.
Hammarby vann den Uppsvenska serien och det firades med att, för andra sommaren i rad, ta en turné till Norge, där man lyckades besegra de norska mästarna Frigg.
  Frigg hade dock strulat till det tidigare på sommaren då man plötsligt ställde in sin resa till Stockholm för att man saknade några spelare. Hammarby, som hade annonserat och affischerat, och dessutom flyttat en seriematch, blev drabbat av de veliga normännen. Kanske resan till Oslo var en kompensation.
  Med på turnén var den 16-årige, på det 17:e, Gustaf ”Måsen” Björk, som inte bara skulle bli tongivande i Hammarbys fotbollslag i flera år framöver, utan även bli den som sköt Hammarbys allra första mål i hockey. ”Måsen” betraktades som juniorseriens absolut bästa spelare. Problemet var att han ”strejkade” alltför ofta. Om han helt enkelt inte var med alla matcher av legitima skäl eller faktiskt strejkade vet vi inte.
  Hammarbys B-lag var inte så framgångsrikt detta år. Det berodde på att man mestadels körde med juniorer.
  Det här året bildades Stockholms Fotbollsförbund och Hammarby var en av de 28 Stockholmsklubbarna som var med vid bildandet. De övriga var AIK, Birka SK, Djurgårdens IF, Fredriksdals SK, Haga SK, Hammarby IF, Hesselby SK, IF Baltic, IF Linnéa, IF Olympia, IF Kamraterna, IF Swithiod, Johanneshofs IF, Järva SK, Lidingö IF, Mariebergs IK, Nacka SK, Reymersholms IK, Norrmalms IF, Råsunda IS, SK Celtic, Stockholms IS, Södermalms IK, Tranebergs IF, Sundbybergs IK, Vaxholms Kustart IF, Wärtans IK och Västermalms IF

Uppsvenska Serien

160910 (Hammarby IP)
Hammarby-IFK Gävle 4-1 (2-1)
0-1 20 Bärlin, 1-1 40 Thor Sjöberg (Albin Selin), 2-1 41 Gösta Nilsson (Albin Selin), 3-1 Nils Carlbom, 4-1 Albin Selin
Domare: Karl Lundstedt, Stockholm
Publik: några hundra
Om matchen: Gävle startade bra men Hammarby tog över vartefter och pressade hårt

160917 (Strömdalen)
Gefle IF-Hammarby 1-2 (0-0)
0-1 57 troligtvis Gustaf Björk, 0-2 75, 1-2 centern, troligtvis Andersson
Publik: 1 000
Om matchen: Hammarby vann den jämna matchen välförtjänt. Gefle bättre i första då laget hade sol och vind i ryggen, Hammarby i andra

161022 (Studenternas IP)
Sirius-Hammarby 0-2 (0-1)
0-1 0:30 Ragnar Gunnarsson, 0-2 87 högerinnern (troligtvis Gustaf Björk)
Domare: H Lindman (S Landin enl en källa)
Om matchen: Rapportören ansåg att Hammarby hade en sagolik tur. Sirius dominerade i princip hela matchen. En annan rapportör höll med, men menade att Sirius inte var fullt så dominerande utan att det fanns vissa Hammarbyspelare med kvalitet

161029 (Hammarby IP)
Hammarby-Sandviken 0-0
Domare: K Modén (J Björkegren enl en källa, K Brodén enl en annan)
Publik: ”fåtalig”
Om matchen: En smutsig (bokstavligen, planen var blöt) men rätt trevlig och rättvis match där målvakterna spelade bra

170506 (Hammarby IP)
Hammarby-Johanneshofs IF 3-3 (3-1)
1-0 5 Albin Selin, 2-0 10 Ragnar Gunnarsson, 2-1 Thor Sundberg straff, 3-1 Ragnar Gunnarsson, 3-2 Thor Sundberg, 3-3 Ledin
Om matchen: Johanneshof hade haft dålig möjlighet till försäsongsträning med många nya spelare. Därför var oavgjort mot Hammarby en framgång. Resultatet var rättvist även om Hammarby dominerade större delen av matchen. Johanneshof spelade en period med tio man p g a skada

170513 (Hammarby IP)
Hammarby-Sirius 2-2 (1-1)
0-1 10 högerinnern, 1-1 11 självmål Gustaf Bard (Wihlborg), 1-2 Rubbe Knutsson, 2-2 Per Gösta Nilsson
Domare: Axel Ahlberg (En f d rough-spelare kan aldrig bli en första klassens domare)
Publik: rätt talrik men kunde ha varit fler (en annan match spelades samtidigt på Stadion)
Om matchen: Hammarby överlägset i den första halvlek men det enda man fick med sig var matchens snyggaste mål, ett självmål. I andra tog Sirius över och det var först efter en forcering i slutet som Hammarby fick med sig en poäng

Publik: 400
Om matchen: Resultatet missvisande då 2-1 bättre speglar händelserna. Men Hammarby var bättre och Kucku i målet fick godkänt

170617 (Strömdalen)
IFK Gävle-Hammarby 0-1 (0-1)
0-1 8 centern (högeryttern)
Publik: rätt mycket folk trots den tidiga söndagsmorgonen, kl 9.30
Om matchen: Hammarby inte så överlägset som tabellen skvallrade om, men resultatet var rättvist

170619 (Hammarby IP)
Johanneshof-Hammarby 0-0
Domare: Hjalmar Bohlin (Gjorde några fatala misstag)
Publik: 300
Om matchen: Föga intressant undantaget de fem sista minuterna. Jämnt men Hammarby något bättre på den hala och svårspelade planen. Gunnarsson borde skickas bort snarast möjligt. Han är eberarmligt lat, skriver Idrottsbladet bl a

SM

170801 (2 kvalomg, Stadion)
Westermalms IF-Hammarby 2-2 (2-0)
1-0 ”Rudde” Johansson (Jocke Strömberg), 2-0 10 ”Rudde” Johansson (Jocke Strömberg), 2-1 46 Gustaf Ahlqvist straff, 2-2 89 Nils Carlbom
Om matchen: En tuff match. Hammarbys starka försvar räddade laget. Bäst var Josef Kindlund, men även ”Noppe” Gustafsson och målvakten ”Kucku” Ohlson var bra

170805 (omspel, Hammarby IP)
Hammarby-Westermalms IF 3-1 (1-0)
1-0 40 Gustaf Björk, 1-1 55 Birger ”Birre” Carlsson, 2-1 75 Gustaf Björk, 3-1 76 Nils Carlbom
Domare: Acke Johansson, Uppsala (ganska bra men hade en anskrämlig dräkt)
Publik: 500-1 000
Om matchen: Spelades i tryckande värme. Bägge lagen saknade en hel del spelare, framför allt Westermalm. Hammarby vann mest tack vare Victor Ohlson i buren. Westermalms Nisse Wiklund brände en straff vid ställningen 0-0

170812 (8-delsfinal, Hammarby IP)
Hammarby-IK Sirius 1-1 (1-0)
1-0 45 Gustaf Björk straff, 1-1 65 Lindberg
Domare: G Kleiner
Om matchen: Sirius hade det mesta av spelet tack vare långa, höga tjongar. Hammarbys försvar bäst, framåt var det Wihlborg som fick vitsord. Kvitteringen kom efter en lång spark från Lindberg där ”Kucku” blev attackerad innan han skulle fånga bollen. Siriusspelarna tryckte in både backen Kindlund och bollen i målet.

170826 (omspel, Studenternas IP)
IK Sirius-Hammarby 3-0 (1-0)
1-0 40 M Sundström, 2-0 E Knutsson, 3-0 80 Gösta Schellin
Domare: H Lindman
Om matchen: Det blev tjafs inför matchen då Oskar ”Noppe” Gustafsson inte kunde spela p g a skada. På matchdagen dök han upp vresig till Centralen och krävde att ändå spela, trots att han tidigare klagat på det usla traktamentet på 4 kronor. Flera andra spelare hotade att stanna hemma om Noppe inte fick spela. Ersättaren från Katrineholm, Ericsson, fick snällt sitta på bänken. Moralen var i botten och i takt med att Sirius sparkade in bollar blev det än sämre. Spelarna virrade omkring, bytte platser och vägrade i vissa fall att ta emot passningar. Ett lågvattenmärke för Hammarby fotboll.

DM

170803 (2 omg, Stadion)
Hammarby-AIK 0-3 (0-2)
0-1 Svedberg (Bergström), 0-2 Gunnarsson (Ekroth), 0-3 Ekroth (Svedberg)
Publik: relativt talrik
Om matchen: AIK gjorde tidigt två mål och det var inte förrän i slutet av halvleken som Hammarby kom till några avslut. Andra fortsatte med ett visst övertag från Hammarby utan att man lyckades göra mål. Istället gjorde AIK 3-0 kort före slutsignalen. Josef Kindlund och ”Kucku” Ohlsson bäst i laget.

170409 (Idrottsparken)
IFK Norrköping-Hammarby 3-1 (1-1)
0-1 Nils Carlbom, 1-1 Mårtensson, 2-1 Landqvist, 3-1 ”P” (Kling)
Domare: Arthur Björklund, Norrköping
Publik: 800
Om matchen: P g a att planen var en sörja av snö, dy och vatten så spelade man endast en timme. Norrköping hade, i kraft av bättre försäsongsträning, bättre ork och lyckades få till lite spel.

170429
IFK Västerås-Hammarby 2-2 (2-1)
1-0 Eja Johansson (Berndtsson), 2-0 Eja Johansson, 2-1 efter hörna, 2-2 67
Publik: talrik
Om matchen: Synnerligen ointressant match. Inget av lagen förmådde hålla någon fart i den starka blåsten på den dåliga planen. Lagen var otränade, men Hammarby något bättre

170520
Hammarby-Westermalm 1-0 (1-0)

1-0 45 Albin Selin
Om matchen: Matchen spelades i stark blåst. Lagen hade varsin halvlek och Selin gjorde enda målet fri från nära håll när det återstod en halv minut av första halvlek

170701 (Kristiania/Oslo)
Frigg, Norge-Hammarby 2-3 (1-1)
1-0, 1-1 vänsterinnern, 2-1, 2-2 Per Gösta Nilsson, 2-3 självmål
Om matchen: Hammarby spelade med tio man hela första halvlek då ”Kucku” Ohlson skadat sig. Istället fick Gustaf Ahlqvist ställa sig mellan stolparna.

Hammarby-Johanneshof 2-1 (2-1)
1-0 5 Gustaf Björk, 2-0 Gustaf Björk, 2-1 Andberg (självmål Victor Ohlson)
Domare: Ruben Gelbord, Stockholm
Om matchen: Skulle avgöra vilket lag som bäst på Södermalm. Efter matchen ansåg Idrottsbladet att det nog inte finns något bästa lag på Södermalm. Hammarby vann på ren tur, och den jämna matchen avgjordes så Johanneshof dominerade. Johanneshof förpassade en straffspark till hörnflaggan.

Sture Bergqvist
Gustaf ”Måsen” Björk, 16 år (Hammarby J)
Nils ”Nicka” Carlbom, 24 år
Otto ”Boman” Elmblad
David ”Dadda” Englund
Ragnar ”Ragge” Gunnarsson
Per Gösta ”Pegge” Nilsson, 25 år
Gustaf ”Gutta” Pettersson, 17 år (Lidingö)

Rodd

Hammarbys roddare deltog ”såväl vid samtliga tävlingar i Stockholm som i Göteborg med goda resultat”.
  Vid SM i Göteborg rodde man sida vid sida med Vaxholm hela loppet, men förlorade loppet med en båtlängd, 2 sekunder, bland annat på grund av att man var tvungna att väja för en seglare.
  Vid DM var det än mer oturligt. Hammarby ledde med tre båtlängder innan den grova sjön slog en läcka i vaxduken i fören på båten. Med allt mer vattenfylld båt kunde man inte hindra Vaxholm för att ånyo gå om och vinna.