Hammarbyroddarna ute på exkursion. Året är okänt. Ur Hammarbys arkiv.


I april beslutade man att delta i festen för major Viktor Balck på Skansen. 15 kronor utverkades till att bidra till ”dennes subskriberade pokal”. Dessutom skulle man ta ut samma summa, 15 kronor, för deltagarna i festen att förfriska sig med.
  På mötet den 6 juni godkändes inte ordförandens och kassörens middagsräkning. Det fick de själva betala, menade man.
  En 17 juni fick Hammarby en ny ordförande. Det var Gustafson som svingade klubban framöver.
  I juli beslutades det om inköp av tvenne nya båtar.
  1894 var året för roddklubbens första egna regatta, den blivande klassikern Distanskapprodden, även kallad Distansen, som gick av stapeln den 15 juli.
  Då var det en klubbtävling som gick mellan Stora Sjötullen och Vaxholm. 1905-1907 och från 1919 och framåt har tävlingen arrangerats av Vaxholms Roddförening. Numera går tävlingen från Blockhusudden till Vaxholm.
  Hammarbys roddare klarade premiärsträckan på 1 timme, 35 minuter och 28 sekunder.Dragkamp


I en dragkampstävling, arrangerad av AIK, möttes Hammarby och blott tre år gamla Djurgårdens IF.
  Det stora och starka Hammarbylaget, med ”Starke Arvid” som ankare, tog hem den första matchen.
  ”Hammarbys lag var alla muskulösa deltagare som våra i utseende låg mycket efter. Genom denna nervositet blef följden att vårt lag förlorade första starten”, menade DIF:s sekreterare August Björkdahl, återberättat i Djurgårdens 100-årsbok.
  Matchen hade väl inte nämnts i nämnda bok om det inte vore så att Djurgården vann de två returmatcherna, den sista efter 10 minuters stenhård satsning.Rodd


Distanskapprodden

940715
1. Hammarby ”Ran”, 1.35.28
2. Sörle IK ”Ceres”, 1.38.391894Karl Fridolf ”Bodis” Bodin, född två dagar innan julafton 1876, blev medlem i Hammarby Roddförening detta år. Han specialiserade sig på att bygga båtar, och att utveckla ”Hammarbygiggen”. 1895 byggde han ”Iris” och 1905 ”Cometh”.

”Starke Arvid” fyller 80 år. Vi gissar att det är den nämnde dragkamparen här till vänster. Tack till Ulf Jernspets.