Danviksklippan med kvarnen 1895. Till vänster Hammarbys hem de första åren. Foto: KARL EDVARD STENQUIST. Från Stockholms digitala stadsmuseum.


Det här året introducerades bandyn i Sverige av greve Clarence von Rosen.
  Även Hammarbyroddarna fick nys om den nya sporten och det rapporteras om att de spelade på Hammarby sjö åren innan sekelskiftet.
  Då konstruerade man sina egna klubbor av eneträ och spelade med en trätrissa. Lacknystanet kom först senare.
  När det gällde rodden så hade Hammarby ett krisartat år. Föreningen hade sålt en hel del av sina Hammarbygiggar och flera roddare ansåg sig för gamla för att fortsätta.
  På sommaren 1895 kom räddningen, ett nytt gäng unga Hammarbyroddare som anordnade en kapprodd på Hammarby sjö och lockade nya medlemmar.
  Det socialdemokratiska borgarrådet Harry Sandberg (1880-1957) skrev alldeles i slutet av sitt liv om sin uppväxt på Söder. Han skrev bland annat ”Hammarby Roddförening hade varje sommar stora roddtävlingar i Hammarby sjö på en bana från Fanny udde – vilken låg mellan Lugnet och Sickla – till Skanstull. Det var alla småpojkars dröm att så snart de blev stora nog få vara med och tävla i kapprodd på Hammarby sjö i Roddföreningens båtar.”



Rodd


Hammarbys kapprodd, Hammarby sjö 950915

Under toner från Barnängens arbetares musikkår, roddes det på Hammarby sjö. Priserna bestod i silverpokaler och bägare, samt medaljer i silver och brons. Juvelerarfirman Ludv. Axelson hade dessutom skänkt en vacker pockal.

Singel

1. Vigeur, 5.12,0
2. Coronet, 5.19,6

Dubbel

1. Ran, 6.30,0
2. Ran, 6.36,6 (annat roddarlag)
3. Coronet, 6.58,2

Fyrmansrodd

1. Ran, 5.43,0
2. Coronet, 6.02,2
3. Iris, 6.03,2


1895